Hráči dali súhlas na rozpustenie únie, na rade je výkonný výbor NHLPA

22.12.2012 Celý región

New York 22. decembra (TASR) - Hokejisti zo zámorskej NHL sú o krok bližšie k rozpusteniu ich hráčskej asociácie NHLPA, čo by umožnilo hráčom podať žaloby voči vedeniu súťaže alebo rokovať s majiteľmi o podobe novej kolektívnej zmluvy osobitne.

Výkonný výbor únie musí do 2. januára rozhodnúť, či toto právo uplatní.

Členovia NHLPA dali tento týždeň hlasovaním exekutíve zelenú, aby vyhlásila "stratu záujmu" o zastupovanie. Dobre informovaný zdroj agentúre AP v piatok prezradil, že návrh na rozpustenie únie bol bez väčších problémov prijatý. Na schválenie tohto kroku bola potrebná dvojtretinová väčšina z celej členskej základne a táto kvóta bola poľahky naplnená. Za návrh hlasovalo údajne minimálne 720 hráčov.

Výkonný výbor NHLPA zatiaľ nerozhodol, či prijme návrh svojich členov. V prípade, že tak neurobí do 2. januára, bude musieť prebehnúť nové hlasovanie. Ligoví predstavitelia sa už dávnejšie poistili pred týmto krokom, keď podali hromadnú žalobu proti hráčskej únii s požiadavkou na potvrdenie legálnosti výluky. NHL podala na NHLPA zároveň žalobu z neférového postupu pri kolektívnom vyjednávaní.

Vedenie súťaže kvôli pokračujúcej výluke zrušilo vo štvrtok ďalšie dva týždne základnej časti až do 14. januára. Pri súčasnej patovej situácii je celkom pravdepodobné, že je vážne ohrozený kompletný ročník. Kvôli neúspešným rokovaniam doteraz zrušili v profilige už 625 stretnutí základnej časti plus novoročnú zimnú klasiku a Zápas hviezd. Zástupca komisára NHL Bill Daly pre zámorské médiá uviedol, že polovica januára je pravdepodobne posledný termín na dohodu, ktorá by zachránila zvyšok sezóny.

NHL je jediná zámorská profesionálna športová súťaž, v ktorej už v minulosti zrušili celý ročník pre nezhody okolo kolektívnej zmluvy. Bolo to v sezóne 2004/2005. Rokovania sa konali naposledy 6. decembra v New Yorku. Odkedy sa strany minulý týždeň rozišli, zostali v obmedzenom kontakte - telefonickom a emailovom. Vedenie NHL ďalej zastáva názor, že rokovať má význam, len ak sa objaví niečo nové.
 

Vyberte región